Drank en catering

Drank en catering

Mensen houden van eten en drinken. Hierin zult u uw gasten tijdens het evenement dan ook uitgebreid moeten voorzien. In veel gevallen staat of valt uw evenement met de kwaliteit van uw catering en drank.

Catering passend bij doelgroep en programma

Net zoals de andere delen van uw evenement, hoort ook uw catering te passen bij de doelgroep. Een groep VIP's een friet en frikandel serveren, is waarschijnlijk geen goed idee. De kans dat zij amuses of een high tea waarderen, is groter.

De cateringvorm moet daarnaast passen bij het programma en de deoelstelling van uw evenement. Een buffet uitstallen tijdens een belangrijke spreker is op z'n zachtst gezegd onhandig. Een borrel is bijvoorbeeld geschikt voor kortere evenementen tijdens de avond-/namiddaguren, maar mensen die de hele dag op uw evenement aanwezig zijn hebben wel wat meer honger.

Houd daarnaast rekening met speciale dieetwensen van uw gasten. Indien mogelijk, vraag hier dan naar bij uw gasten. Zorg er sowieso altijd voor dat de catering een aantal suikervrije, vetvrije of natriumarme gerechten heeft. Daarnaast is een vegetarisch aanbod tegenwoordig onmisbaar.

Hoeveel catering nodig?

De catering is perfect geregeld, nu de aantallen nog. Het scenario dat de drank of het eten op zouden raken tijdens het evenement, is een ramp. U wilt echter ook niet met grote hoeveelheden overblijven die u vervolgens moet weggooien. Het cateringbedrijf kan u gelukkig adviseren om de juiste aantallen te bestellen. Hieronder staan een aantal vuistregels:

 • Reken bij koffie en thee bij ontvangst altijd op anderhalf kopje per persoon. Bij een korte ontvangst zal 1 kopje genoeg zijn. Houd tijdens koffie- en theepauzes (15-20 minuten) ook rekening met 1 kopje per persoon.
 • Reken het eerste uur van het evenement op drie drankjes per uur. In de daaropvolgende uren kunt u gemiddeld 2 drankjes per uur rekenen.
 • Wordt er gedineerd tijdens uw evenement? Reken dan op 1 glas wijn per gang. Reserveer voor het hoofdgerecht anderhalf glas wijn.
 • Reken voor bittergarnituur en hapjes ongeveer vijf hapjes per persoon.

Cateringbedrijf kiezen

De catering voor het evenement kunt u het beste uitbesteden aan een cateringbedrijf dat gespecialiseerd is in evenementencatering. Veel locaties werken met een vaste cateringpartner. Indien dit het geval is, controleer dan of deze cateraar voldoet aan de wensen en eisen van uw evenement. Zou uw doelgroep het aanbod van deze catering waarderen? Zijn de gastvrouwen en gastheren professioneel?

In veel gevallen kunt of moet u zelf een cateringbedrijf kiezen. Gebruik onderstaande checklist om een geschikte cateraar uit te kiezen:

 • Heeft de cateraar referenties?
 • Werkt de cateraar volgens HACCP (hygiëne-systeem)?
 • Is het mogelijk om dieetwensen door te geven?
 • Hoe ziet het assortiment dranken eruit?
 • Kan de cateraar wijnadvies geven?
 • Hoe worden de hapjes getransporteerd (koelwagens, mobiele keukenapparatuur)?
 • Heeft de cateraar stoelen, tafels en tafellinnen en hoe zien deze eruit?
 • Heeft de cateraar (gediplomeerd en representatief) bedienend personeel?
 • Wie is er verantwoordelijk over de uitvoering tijdens het evenement?

Als de cateraar van uw keuze bovenstaande vragen naar tevredenheid kan beantwoorden en uitvoeren, dan heeft u waarschijnlijk een geschikte evenement catering gevonden!

Terug naar overzicht