Festival organiseren

Festivals

Het organiseren van festivals, zowel groot als klein, is een aparte tak van sport. Bij de organisatie van grote festivals zoals PinkPop en LowLands zijn hele evenementenbureaus betrokken die er een fulltime baan aan hebben. Kortom: niet iets wat u zo maar even oppakt. Wanneer het een kleinschalig evenement is voor een paar honderd mensen, dan is het nog wel te doen. Wordt het een evenement van 1000 of meer mensen? Dan is het verstandig om op zijn minst contact te zoeken met een professioneel agency. Zij weten precies hoe het organiseren van een dergelijk evenement in zijn werk gaat.

Festival voorbereidingen

Afhankelijk van de grootte van het festival beginnen de voorbereidingen zo'n 12 maanden van te voren. Dus als het een jaarlijks evenement betreft, dan kunt u meteen verder met het organiseren van het volgende jaar. Omdat een festival dus een relatief groot evenement is, ongeacht het aantal bezoekers, is het verstandig om de opzet van "evenement organiseren" te volgen. Hier gaan we wat dieper in op de afzonderlijke onderdelen van het organiseren van een evenement. Hierbij valt te denken aan het kiezen van de juiste datum en tijd, de aankleding van het evenement, het eten & drinken, het boeken van de artiesten en méér.

Vrijwilligers

De meeste festivals draaien op vrijwilligers. Wanneer uw festival Pinkpop heet, dan zijn deze gemakkelijker te regelen. Één volledige dag werken in ruil voor drie dagen toegang tot het festival. Aangezien hier de groten der aarde komen optreden, staan de vrijwilligers in de rij. Bij een kleinschalig festivalletje met lokale artiesten is het lastiger om voldoende vrijwilligers te krijgen. Daarom is het altijd verstandig om vanuit het persoonlijke netwerk te gaan mailen en interessante voordelen te noemen. Maak er bijvoorbeeld een middag- en avonddienst van en laat mensen slechts één dienst draaien. Vergeet de vrijwilligers ook niet te voorzien van voldoende bonnen/muntjes voor eten en drinken.

Voor de overige tips rondom het organiseren van een festival verwijzen we u graag door naar deze pagina.

Terug naar overzicht